Flip Kowlier

Velvet Friday

Op ‘September’, het nieuwe full album, is het nog even wachten tot het voorjaar, maar de titeltrack ‘September’ is er wel al. Genuine Kowlier? Jazeker.

“Is het al 2021?” Ineens begon het Flip Kowlier te dagen: het is van 2013 geleden dat hij – samen met de muzikale compadres van het eerste uur – onder eigen naam een plaat releaste. Het laatste wapenfeit was ‘Cirque, de avonturen van WM Warlop’, een felgesmaakt thema-album waarmee Kowlier uit een ietwat ander vat tapte, hoge ogen gooide en het Vlaamse land afschuimde.
Tussen dan en nu: betrekkelijke stilte. Kowlier heeft nochtans niet stilgezeten: Ertebrekers kwamen van de ‘Zji’, zagen de lichtjes in de ogen van talloze fans en wonnen harten, niet één, maar twee keer (‘Otel’ (2016) en ‘Crème’ (2019)) en Kowlier zelf liet zich ondertussen graag inlijven in de vaste begeleidingsband van ‘De Ideale Wereld’. En ’t Hof Van Commerce lieten ‘Bam!’ en ‘Truckchauffeur’ (2018) los, twee hiphop-mokers waarmee het collectief iedereen liet weten dat ze nog talloze vellen-aan-rhymes-en-beats in hun mouw zitten hadden. Aan muzikale strapatsen geen gebrek, dus. Maar toch kwam de goesting om aan eigen, nieuw werk te beginnen, nieuwe songs, in de schoot van een pandemie, waarin tijd en ruimte ontstonden en de inspiratie zijn weg vond naar de hals van de gitaar.
Op ‘September’, het nieuwe full album, is het nog even wachten tot het voorjaar, maar de titeltrack ‘September’ is er wel al. Genuine Kowlier? Jazeker. Een lekkere, ietwat frivole oorworm met een lichtvoetige sixties-feel, mooi en breed geproducet door huisproducer Wouter Van Belle en met de vaste begeleidingsband als gangmakers.